Kakaové muffiny
Počet: 12 kusů
Suroviny:
125 g vody, 125 g másla případně hery, 180 g krupicového nebo jiného cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 260 g polohrubé mouky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 8 cl tuzemáku, na dozdobení povrchu mírně oslazená šlehaná smetana nebo nějaký oblíbený krém a dále čerstvé nebo kompotované ovoce, meduňka nebo máta
Postup:
Do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme máslo, cukr, vanilkový cukr, kakao a za stálého míchání zahřejeme, až se nám vše spojí. Hmota se nemusí vařit, zahřeje se pouze na zhruba 50 - 60°C. Pak z této hmoty zhruba 1 dl dáme stranou, přidáme rum a necháme v teple na polití povrchu.
Do zbylé hmoty přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vejce a vařečkou vše rychle smícháme dohromady. Těstem naplníme silikonové formičky, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Teplota 180°C a doba pečení zhruba 20 minut. Po upečení do středu muffin uděláme koncem vařečky otvor, vlijeme odloženou směs, necháme ji vsáknout a muffiny vyjmeme z formiček a necháme vychladnout. Pak dozdobíme dle své fantazie a možností.
Místo silikonových formiček se můžou použít silnější papírové košíčky určené k těmto účelům, tj. pečení.