Tvarohová bábovka
Suroviny:
200 - 220 g moučkového nebo krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g změklého tuku - hera, máslo apd., 4 vejce, 250 g tvarohu v kostce nebo ve vaničce, citronová kůra, 2 - 5 lžic vlažného mléka pokud je třeba- dle potřeby, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, směs sekaných ořechů nebo mandlí, rozinek a kandovaného ovoce - zhruba 80 g, trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy a trochu hrubé mouky na vysypání
Postup:
Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh a odložíme. Rovněž ušleháme cukr, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a měkký tuk, následně přidáme tvaroh a znovu prošleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme po větších částech do těsta, pokud je třeba tak přidáme trochu vlažného mléka a přidáme rovněž i malou část sněhu a už jemně promícháme. Nakonec opatrně vmícháme zbytek sněhu a směs nasekaných ořechů, rozinek, možno i sušených brusinek a kandovaného ovoce. Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy, ale dá se péct i na hlubokém plechu s okraji, který jsme vyložili papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a volněji upečeme- zhruba 40 minut. Nakonec zkusíme špejlí, jestli je bábovka upečená - špejle musí být suchá. Bábovku vyjmeme a zhruba po 5 minutách vyklopíme a necháme vychladnout.