Arašídové cukroví
Suroviny:
300 g hladké mouky, 100 g nesolených arašídů, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g másla nebo hery, 2 žloutky, nugátová čokoláda dle potřeby
Na obalení bochánků po upečení trochu moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem.
Postup.
Arašídy jemně nastrouháme, všechny sypké ingredience smícháme, přidáme na menší kusy nakrájené ztuhlé máslo nebo heru, žloutky a rukou zaděláme těsto do kompaktní hmoty. Můžeme nechat chvíli v chladu odležet.
Na bochánky si vytvoříme vždy z části těsta váleček, nakrájíme kousky a z nich uděláme kuličky. Klademe je na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, mírně je zmáčkneme a obráceným koncem vařečky poprášené moukou uděláme důlky. Bochánky upečeme ve středně vyhřáté troubě, ihned po upečení je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a po vychlazení do důlků kápneme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.
Na květinky si taktéž vytvoříme váleček, ukrojíme kousky a na ně vytvoříme buď nějakým nástrojem nebo použijeme nějakou sklenici nebo vázu, která má zespodu na dně nějaké hlubší rýhy a uděláme otisk. Pak formičkou vypíchneme kytičku - viz foto s postupem. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Po vychladnutí děláme z rozpuštěné čokolády střed kytičky. Tyto kytičky, jelikož se neobalují v cukru, tak jsou malinko méně sladké, což někomu vyhovuje.
Toto těsto můžeme taktéž klasicky vyválet a formičkami vypichovat tvary a po upečení slepovat např. nutelou. Pro zpestření povrchu můžeme použít a udělat otisk na vyválené těsto pomocí strukturovaných válečků.