Falešný marcipán - mléčná hmota
Suroviny:
200 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 1 lžička medu, 3 lžičky mandlového aroma - dle potřeby, 2 lžičky oleje, zhruba 50 ml vody - dle potřeby - opatrně!
Postup:
Moučkový cukr a sušené mléko jemně prosijeme, přidáme med, olej, aroma, trochu vody a vše zpracováváme rukou do hladké, lesklé, elastické a měkké hmoty, podobné plastelíně. Při zpracování používám mikroténovou rukavici, vodu přidáváme opatrně, zprvu se zdá že je vody málo, ale opak je pravdou. Pokud se stane, že opravdu dáme vody hodně, tak přidáme ještě trochu cukru a sušeného mléka. Hmotu dobře zabalíme do fólie, po částech odebíráme, vyvalujeme mezi dvěmi fóliemi a nakonec vypichujeme ozdůbky, nebo tvoříme jiné ozdoby. Hmotu si můžeme obarvit potravinářským barvivem. Pokud se stane, že nám hmota ztuhne poněkud více i přesto, že je ve fólii, tak se dá na pár sekund (zhruba 5) do mikrovlné trouby při sníženém výkonu, propracuje se a ihned s ní pracujeme.
Recept je to známý, je uveřejněný na více webech. Pokud potřebujeme jen pár ozdůbek, tak stačí udělat z poloviční dávky.