Kytičkový dort s pudinkovým krémem
Suroviny:
Na korpus:
5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic teplé vody
Na krém:
500 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vanilkové pudinky Dr.Oetker nebo od jiného výrobce, 375 g másla - 1,5 kostky, trochu rumu
Na falešný marcipán:
100 g sušeného mléka, 100 g práškového cukru, necelá lžička medu, 1 lžička oleje, 1,5 lžičky mandlové tresti, asi 20 -25 ml vody - dle potřeby, různé potravinářské barvy - vše smícháme a velmi dobře propracujeme. Části marcipánu si obarvíme dle potřeby a znovu propracujeme. Vyválíme a tvoříme květy a lístky. Pokud nám falešný marcipán ztrvrdne, jde povolit v mikrovlné troubě. Jen pár sekund - 3-6 na snížený výkon.
Na promázání plátů rybízová, višňová nebo jiná marmeláda.
Čokoládová poleva
Postup:
Korpus:
Z bílků si ušleháme sníh, šleháme dále a po částech přidáme polovinu cukru. Vyšleháme do pevné hmoty.
Žloutky ušleháme s s druhou polovinou cukru do bílé pěny, přidáme vodu, část mouky a pak už opatrně a lehce, nejraději ručně, po částech a střídavě zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh. Hmotu dáme do dortové formy, na dně vyloženou papírem na pečení. Doporučovaná teplota při pečení je prvních 10 minut při 180°C a pak 30 - 40 minut při 150°C. Já osobně nevím, mám plynovou troubu.
Krém:
Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka. Odstavíme a ještě horké zakryjeme fólií a necháme pořádně vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme máslo zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink. Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu. Nejraději si pudink uvařím den předem a taktéž je třeba v předstihu vyjmout z chladničky máslo.
Korpus si 2 x prořízneme, potřeme slabě marmeládou, krémem a složíme. Povrch a boky taky tence potřeme krémem, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Pak na dort použijeme oblíbenou čokoládovou polevu a po jejím zatuhnutí dort dozdobíme dle své fantazie. Místo polevy můžeme dort nechat potřený jen krémem a vhodně dozdobit.
Poznámka:
Korpus od Katky mám ze Zorčiných stránek.