Ořechový dort s pudinkovým krémem
Suroviny:
Na korpus:
4 vejce, 260 g cukru krupice,1/2 vanilkového cukru, 200 g hrubé mouky, 10 lžic studené vody = 1,2 dl, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků nebo vlašských ořechů, citronová kůra, 1/2 prášku do pečiva
Na krém:
500 ml mléka, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 pudinky Dr.Oetker nebo od jiného výrobce - vanilkové nebo čokoládové, 1 1/2 kostky tuku, tj. 250 + 125 g - Rama v KOSTCE nebo máslo, možno i mix máslo + Hera, trochu rumu.
Nejvíce používám Ramu v kostce(skrz cholesterolu) ale je pravda, že s máslem je pak krém trochu tužší. Jinak se taky může při šlehání přidat malinko - asi 20-30 g mírně povoleného - změklého 100% tuku např Omega. Krém je pak pevnější.
Čokoládovou polevu si koupíme hotovou nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku a použijeme.
Ještě potřebujeme trochu rybízové marmelády a nahrubo nastrouhané ořechy na boky, taky se může použít nahrubo nastrouhaná čokoláda, Granko, v nouzi může být i kokos. A pak ještě různé ozdůbky, marcipánové nebo jiné.
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, dáme kůru a pak při dalším šlehání přidáváme po lžících vodu střídavě s větší částí mouky, přidáme ořechy a zbytek mouky se smíchaným práškem do pečiva. Nakonec už velmi zlehka a jemně zamícháme pevný sníh z bílků, vždy šlehám se špetičkou soli. Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky pořádně vymažeme 100% tukem - např. Omega a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a vložíme do spíše mírněji vyhřáté trouby a pečeme zvolna zhruba 45 minut. Prvních nejméně 30 minut neotvíráme dvířka a s formou nemanipulujeme. Jestli je korpus upečený poznáme, že do středu zapíchneme špejli, jestli je suchá, tak je upečeno. Korpus vyklopíme na kousek papíru na pečení a necháme vychladnout, peču večer, zdobím druhý den. Den předem si taky uvařím pudink na krém.
Krém:
Do vlažného mléka dáme cukr,vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme,vše se spojí dohladka. Odstavíme, občas promícháme a ještě horké zakryjeme fólií - neutvoří se škraloup a necháme pořádně vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink. Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu.
Pokud dělám tmavý krém, tak k čololádovému pudinku přidám ještě svařit 1 lžíci kakaa.
Korpus 2 x prořízneme, tence namažeme řidší rybízovou marmeládou a potřeme krémem. Dáme na sebe, povrch potřeme tence krémem a dáme do chladničky ztuhnout. Nebo potřeme celý dortík, pokud budeme čokoládou polévat i boky, já to neumím, tak polévám jen povrch. Po ztuhnutí povrch polijeme čokoládou, boky potřeme krémem a na boky naneseme nahrubo nasekané ořechy, aby se na krém přilepily. Po zatuhnutí čokolády dort dozdobíme krémem a různými ozdůbkami, buď koupenými, nebo marcipánem. Dělám falešný ze sušeného mléka.