Jablečný dortík se skořicovou pěnou - nepečený
Suroviny:
Na spodní vrstvu:
500 g jablek - čistá váha, 3 - 3,5 dl jablečného moštu nebo vody, 1 vanilkový pudink, cukr dle potřeby, mandlové lupínky nebo nahrubo strouhané ořechy dle uvážení- možno vynechat, piškoty.
Na pěnu:
1 kelímek zakysané smetany 200g, 400 až 450 ml mléka(doporučuji spíš 400 ml), 10 g sypké želatiny, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr - dle chuti, cukr podle potřeby, 1 Rama Cremefine na šlehání v lahvičce nebo jiná šlehačka 250 ml
Na dozdobení při podavání např. šlehačka, řezy jablka, meduňka nebo máta, topping, mletá skořice, s cukrem opražené mandlové lupínky.
Postup:
Jablka nastrouháme a rozvaříme s částí moštu nebo vody, ve zbytku rozmícháme pudink a přidáme do jablek spolu s mandlemi, nebo ořechy a cukrem pokud je třeba. Za stálého míchání krátce povaříme. Na dno dortové formy rozložíme piškoty, zalijeme jablečnou směsí a znovu poklademe piškoty, mírně zamáčkneme a necháme vychladit.
V části už odměřeného mléka - zhruba 150 - 200ml rozšleháme želatinu a necháme ji nabobtnat. Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pozvolna zahříváme, mícháme až se nám želatina rozpustí, odstavíme a necháme trochu prochladnout. Teplota při zahříváné nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ale podstatně nižší. Zakysanou smetanu rozšleháme se všemi cukry, přidáme studené mléko a mléko se želatinou. Jak směs začíná pomalu tuhnout, tak zlehka zamícháme ušlehanou Ramu Cremefine nebo jinou šlehačku ,dáme na jablečný základ a necháme pořádně ztuhnout v chladničce, nejraději do druhého dne. Dortík ve formě objedeme kolmo nožem a odstraníme kruh. Boky vyhladíme širším nožem. Krájíme na řezy a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Horní vrstva je opravdu pěna, jinak se může ubrat mléka nebo přidat želatiny. Dortová forma o průměru 23 cm je úplně plná.
Recept je z časopisu Žena & kuchyně - nyní se časopis jmenuje Kuchyně. Recept je mírně poupravený.