Jogurtové želé bábovičky s višněmi
Suroviny:
150 g višní bez pecek
60 g krupicového cukru
15 g kakaa
1 vanilkový cukr
120 ml mléka
10 g sypké želatiny
250 g jogurtu
100 g smetany na šlehání
1 lžíce rumu
30 - 40 g moučkového cukru - podle potřeby
50 g piškotů - nejlépe mini
Postup:
-
Višně vložíme do rendlíku se silnějším dnem, přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr a prohřejeme, až višně pustí štávu a cukr se rozpustí. Přidáme kakao a dále zahříváme až k bodu varu. Višně po celou dobu opatrně a lehce vařečkou promícháváme, pak je necháme zchladnout a přidáme k nim rum.
-
Sypkou želatinu vsypeme do mléka a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak ji za stálého míchání rozpustíme, teplota nesmí přesáhnout 60°C! Necháme vychladnout, občas promícháme.
-
Smetanu vyšleháme do husté šlehačky.
Dohromady smícháme jogurt, višně, rozpuštěnou želatinu a moučkový cukr, nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Dosladíme dle své chuti. -
Plastové nebo silikonové formičky vevnitř malinko přetřeme olejem - jen tenký film na stěnách. Do formiček vrstvíme mírně tuhnoucí hmotu, kterou prokládáme piškoty. Na několik hodin vložíme do chladničky a řádně ztuhlé vyklopíme.
Formičky mám o objemu 120 ml a bylo jich 7 ks.
Bábovičky lze podávat i s vanilkovou zmrzlinou a třeba šlehačkou.