Nepečený tvarohovovo - pudinkový dortík s jahodami a želé
Počet porcí: 10 - 12
Suroviny:
500 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce, 2 vanilkové cukry, zhruba 50 - 60 g moučkového cukru - dle potřeby, 1 vanilkový pudink bez vaření Créme Olé, pár kapek citronového aroma od Dr. Oetkera, 200 ml mléka, dětské piškoty zhruba 110 g, zhruba 400 g čerstvých jahod + na dozdobení, 1 lahvička Ramy Cremefine na šlehání - 250 ml nebo jiná šlehačka, stačí i 200 ml.
1 ks jahodového ovocného želé + 500 ml vody na přípravu a cukr dle potřeby nebo 1 ks jahodové polské Galaretky + 500 ml vody. Na dozdobení na talíři topping, šlehačka, máta nebo meduňka.
Postup:
Můžeme začít přípravou jahodového ovocného želé, které přijde na povrch, ale dost dlouho trvá, než vychládne a začne želírovat. Želé si připravíme dle návodu na sáčku - přivedeme do varu 500 ml vody, odstavíme a po chvíli přidáme 1 sáček ovocného želé společně s cukrem dle potřeby. Do polské Galaretky se už nepřidává, ta je už slazená. Rozpuštěná želatina nám nesmí projít varem, metličkou jen rozšleháme a necháme zchladnout. Na povrch dortíku použijeme až když pomalinku začíná houstnout, jinak si někde může najít skulinku a protéct dolů.
V jedné míse si ušleháme Ramu Cremefine do velmi husté pěny, nakonec můžeme přidat část odváženého cukru. Do druhé mísy si dáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, pár kapek aroma - dáme opravdu malinko a raději pak přidáme, mléko - dala jsem 200 ml, stačilo by i malinko méně asi 180 ml. Záleží na hustotě tvarohu. Pak vše šleháme, až nám vnikne hustější hmota a do té jemně vmícháme připravenou šlehačku.
Na dno větší dortové formy rozložíme piškoty, ničím je nevlhčíme. Na piškoty rozetřeme část tvarohové hmoty, pak rozložíme na půlky rozříznuté jahody, na ně zase tvarohovou hmotu, piškoty a zbytek tvarohové směsi. Nahoru rozložíme taktéž jahody a formu dáme do chladničky.
Nakonec dortík "zasklíme"už mírně tuhnoucí ovocnou želatinou. Měla jsem úplně plnou formu. Necháme v chladničce pořádně ztuhnout, nejraději do druhého dne. Pak odstraníme kruh, předtím vždy dortík objedu podél formy kolmo nožem.
Nakrájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Možná nám zůstane malinko připravené ovocné želatiny, tak dáme ztuhnout do pohárku a přidáme třeba trochu jahod. Taky můžeme v želé namočit jahody určené na dozdobení na talíři a necháme je taky v lednici ztuhnout.
Místo jahod jde použít i jiné ovoce, jak čerstvé tak i kompotované. V tom případě použijeme do tvarohové hmoty šťávu z kompotu místo mléka a snížíme množství cukru.