Tvarohové bábovičky s ovocem
Suroviny:
500 g tvarohu ve vaničce, 4 dl mléka, 20 g želatiny, 1/2 kostky = 125 g tuku Rama Créme Bonjur, másla nebo Hery, Perly v kostce apod., 2 vanilkové cukry, cukr podle potřeby, trochu rumu nebo aroma - možno použít místo rumového aroma citronové, ovoce - i z kompotu.
Postup:
V polovině mléka rozšleháme metličkou 15 - 20 g želatiny (dělám většinou z 18 g, záleží,jak kdo chce mít moučník tuhý), necháme ji nabobtnat, a pak buď ve vodní lázni nebo přímo opatrně a pozvolna na plotýnce rozpustíme, stále mícháme. Pak odstavíme a necháme prochladnout. Teplota při rozpouštění želatiny nesmí přesáhnout 60°C, stačí kolem 50°C. Tuk jen velmi mírně rozpustíme. Pak vše rozmixujeme, nebo případně vyšleháme - tj. tvaroh, rozpuštěný tuk, mléko, mléko s želatinou, vanilkové cukry, cukr dle potřeby a rum. Jak začne hmota pomalu tuhnout - želírovat, tak přdáme nakrájené libovolné ovoce.
Umělohmotné formičky vhodné na nepečené moučníky velmi jemně vymastíme olejem, dáme tvarohovou hmotu a do ní už skoro nahoře vložíme v jedné vrstvě piškoty, můžeme použít i řezy piškotové jahodové rolády.
Pokud je směs ještě moc řídká, tak piškoty se tam neudrží a vyplavou nahoru. Dáme pořádně ztuhnout , vyklopíme - pokud to jde špatně, můžeme si pomoct opatrně z boku širším nožem nebo formičky krátce nahřejeme v MT nebo v horké vodě. Na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Na tyto bábovičky jsou nejlepší silikonové formičky, které se nemusí ani vymazávat. Pokud použijeme kompot, místo části mléka použijeme k rozpuštění želatiny šťávu a méně pak dosladíme.