Želé bábovičky s hroznovým vínem
4 - 5 jednoporcových formiček o objemu 200 ml
Suroviny:
500 ml džusu nebo neperlivé limonády apd. - měla jsem zelený čaj s příchutí citronu a zkoušela jsem i z neperlivé Dobré vody s příchutí bílých hroznů, 15 - 17 g práškové želatiny, zhruba 400 - 500 g hroznového vína - nejraději mix bílého a červeného, možno i lístky meduňky nebo máty, 60 g vlašských ořechů, 1/3 lžičky oleje na vymazání formiček
Postup:
Z odměřené tekutiny si odebereme zhruba 200 ml, rozšleháme v ní želatinu a necháme ji asi 10 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání metličkou zahříváme až do rozpuštění želatiny. Teplota nesmí být moc vysoká, zhruba do 55 °C, maximálně 60°C, při překročení želatina netuhne. Mně k rozpuštění stačila teplota podstatně menší. Kdo nemá velké zkušenosti, zahřívá raději ve vodní lázni. Rozpuštěnou želatinu smícháme se zbylou tekutinou. Jednoporcové formičky velmi jemně vymastíme olejem a dáme je předem do chladničky vychladit. Pak do nich nalijeme asi centimetrovou vrstvu tekutiny, dáme zpět ztuhnout - alespoň částečně, pak rozložíme bobule vína a vlašké ořechy, zase zalijeme a znovu dáme ztuhnout. A ještě si to znovu nakonec zopakujeme - zase víno, ořechy a zalít zbytkem tekutiny s rozpuštěnou želatinou. Necháme důkladně vychladit a vyklopíme.
Poznámka:
Inspiraci jsem čerpala v časopise, ale recept je hodně poupravený. Hodí se jako osvěžení v letních dnech. Nesehnala jsem žádnou šťávu - džus z hroznů, tak jsem použila čaj.