Koláč z tvarohového těsta se švestkami - pečený v remosce
Suroviny:
125 g hery nebo jiného tuku - 1/2 kostky, 125 g měkkého tvarohu v kostce - 1/2 balení, 130 g hladké mouky + 1 lžíce na vál, zhruba 300 g švestek, 50 g perníčků s cukrovou polevou nebo piškoty, 1/2 skořicového cukru, 1 lžíce mandlových lupínků, zhruba 1-2 lžíce mletého máku a cukr dle potřeby
Postup:
Z mouky, tvarohu a tuku vypracujeme rukou v míse vláčné a nelepivé těsto. Ke konci ho zpracujeje na vále podsypaném moukou. Můžeme ho nechat chvíli odpočinout v chladničce. Mísu remosky si vyložíme papírem na pečení, dno a boky asi do poloviny výšky. Těsto rozdělíme na dvě části. Z 2/3 těsta vyvalíme kruh na dno a těsto vytáhneme i na boky. Přidáme rozdrobené nebo postrouhané perníčky, poklademe půlkami švestek řezem nahoru, vše posypeme skořicovým cukrem, mákem, cukrem dle potřeby a mandlovými lupínky. Cukru můžeme dát trošku více, těsto není sladké. Pak ze zvývající 1/3 těsta vyválíme kolo na povrch koláče a po obvodu důkladně přitiskneme. Povrch v několika místech propíchneme špejlí, přiklopíme a upečeme. Pak koláč necháme vychladnout a nakrájíme na řezy. Lepší je po delším odležení .v chladničce, třeba i do dalšího dne.