Ovocný koláč z remosky
Počet porcí: 6 -7
Suroviny:
100 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, pár kapek citronového aroma od Dr.Oetkera nebo trochu citronové kůry z bio citronu,1 vejce, špetička soli do sněhu, 1 dl oleje, 2 dl vody, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/3 lžičky skořice nebo méně i více - možno i vynechat úplně, 300 g višní nebo jiného sezónního ovoce, na vyložení formy papír na pečení a na dozdobení moučníku na talíři oslazená zakysaná smetana, s cukrem opražené mandlové lupínky, pár višní a meduňka.
Postup:
Z bílku a špetičky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutek, citronové aroma, zhruba 1 - 2 lžíce vody z už odměřených 2 dl si prošleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí, vodu, vše smícháme dohromady a nakonec už jemně vmícháme sníh. Formu remosky si vyložíme papírem na pečení a vlijeme do ní těsto. Aby nám papír lépe držel, tak si odstřihnutý kus můžeme zmuchlat do koule a formu vyložit. Pokud nemáme papír, tak musíme formu vymazat tukem a vysypat např. hrubou moukou. Papír je ale lepší. Poklademe vypeckovanými višněmi nebo jiným ovocem, přiklopíme a pečeme 40 minut.
Příště bych dala do formy polovinu těsta, na to ovoce a zbytek těsta a ještě na povrch ovoce. Bylo to tak psáno i v receptu, ale těsto se mi zdálo dost řídké a myslela jsem, že višně propadnou ke dnu. Nepropadly vůbec :-))
Po upečení topné těleso odklopíme, chvíli necháme a pak koláč vyndáme z formy na mřížku. Odstraníme papír na pečení, pocukrujeme, nakrájíme a na talíři dozdobíme dle své fantazie nebo necháme jen jako řezy.
Poznámka:
Zdroj receptu: Žena a kuchyně, nyní se časopis jmenuje Kuchyně. Recept je mírně poupravený.
Kdo nemá remosku, upeče v nějaké vhodné formě v troubě.
Komentáře
Přehled komentářů
Moučníky vypadají všechny tak dobře; v troubě nemám s pečením problém, ale v remosce je vždy vrch rychle opečený a vnitřek/spodek ještě syrový, lepivý. Máte nějakou radu?
Re: Pečení
(Merylas, 28. 2. 2016 10:28)
Omlouvám se za pozdní reakci, ale byla jsem nemocná.
Já mám remosku tu menší a s hliníkovou mísou. Různé recepty na moučníky se musí velikosti pečící mísy přizpůsobit. Pokud je těsta moc, je vysoké, tak se v remosce vrch připaluje a zbytek není zcela propečený, přesně jak popisujete. Tak bych na Vašem místě zmenšila množství. Jinak jsem už slyšela, že lépe se propéká právě v těch hliníkových mísách a pokud jde o povrch, tak pokud uvidíte že se začíná připalovat, zkuste na celý povrch moučníku položit vystřižené kolečko z alobalu nebo papíru na pečení. Trochu by to mělo pomoct. Jinak mě už nic nenapadá. Zkoušela jste péct různé moučníky? Dělá Vám to u všech? Máte těsto jen do poloviny mísy nebo vyšší?
Pečení
(Petra, 14. 2. 2016 11:48)