Hraběnčiny řezy - řezy s jablky
Suroviny:
Na těsto:
450 polohrubé mouky, 130 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, trochu citronové kůry, 4 žloutky, 250 g hery nebo másla nebo jiného tuku
Na sladký sníh:
4 bílky, špetička soli, 130 g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru
Na náplň:
750 - 800 g hrubě nastrouhaných jablek, 1/2 balíčku vanilkového pudinku - prášku, 10 - 15 ks jemně nastrouhaných piškotů - možno vynechat. Zhruba 60 - 80 g sekaných vlaškých ořechů nebo lískových, možno i mandle nebo nesolené arašídy. Kdo má rád, přidá rozinky a jablka může poprášit skořicí.
Postup:
Nejprve si vypracujeme těsto, smícháme mouku, cukry, prášek do pečiva, kůru a přidáme na kusy nakrájený studený tuk. Rychle vypracujeme rukama těsto a jednu třetinu vložíme do mikrotenu a odložíme do mrazničky ztuhnout.
2/3 těsta vyválíme na placku přímo na papíru na pečení a vložíme do hlubokého plechu s okraji. Těsto ještě upravíme, okraje zvedneme trochu do výšky. Těsto posypeme nastrouhanými piškoty a na ně rozprostřeme nastrouhaná jablka smíchaná s pudinkem a posypeme je nasekanými ořechy.
Z bílků a špetičky soli si ušleháme pevný sníh a pak při dalším šlehání přidáváme po částech cukr. Vše vyšleháme do pevného sněhu.Dobře to jde ručním elektrickým šlehačem nebo robotem. Tento sladký sníh rozetřeme na vrstvu jablek a nakonec nahoru nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle 1/3 těsta, kterou jsme měli v mrazničce. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut.