Jablečný koláč
Suroviny:
300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g změklého másla nebo jiného tuku, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 200 ml mléka, 1 kg jablek, trochu mleté skořice a cukru nebo skořicový cukr
Postup:
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vypracujeme drobenku. Odebereme asi 4 plnější lžíce a do zbytku zamícháme kypřicí prášek, dále přidáme vejce, mléko a směs rozšleháme dohladka. Těsto vlijeme a rozetřeme na hluboký plech s okraji vyložený papírem na pečení, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, které jsme dochutili skořicí a podle potřeby mírně dosladili, nakonec posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby upéct.
Zdroj receptu: Receptář č.33, Dr. Oetker