Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Suroviny:
Na těsto:
3 vejce, 90 g moučkového cukru, trochu citronové kůry, špetička soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
Na pudink:
700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr dle potřeby - zhruba 40 g, 80 g másla - možno i 100 g.
Na želé:
2 ks ovocného želé s jahodovou příchutí od Dr.Oetkera, cukr dle potřeby - zhruba 70 g, 1 lt vody na přípravu
Ještě budeme potřebovat zhruba 400 -500 g čerstvých jahod a na dozdobení na talíři šlehačku.
Postup:
Žloutky si vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž si ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku si prosijeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec už velmi lehce vmícháme zbytek sněhu.
Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme papírem na pečení, aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit. Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký.
Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme zchladnout.
Mezitím si uvaříme hustější pudink, osladíme si ho dle vlastní chuti. Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, taktéž místo cukru jde použít nějaké náhradní sladidlo.
Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se můžou na pudink poklást jahody a mírně je do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už velmi mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku - v 1 lt horké vody - ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny + cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo.
Doporučuji si ji připravit v dost velkém předstihu, déle to trvá než zchladne a začne želírovat, je třeba s tím počítat. Moučník zalévám když už začíná pomalinku houstnout, nemělo by se stát, že pak někde proteče a ovoce nám "neplave".
Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Poznámka:
Na tomto moučníku je větší vrstva želé a celý moučník obsahuje jen 80 g másla v pudinku. Je toho plný hluboký plech s okraji.