Jogurtové řezy s jahodami nebo jiným ovocem
Suroviny:
4 vejce, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 1 dl oleje, 160 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva.
Na nepečenou horní vrstvu: 760 g jogurtu 3% tuku (2 ks á 380 g) ,200g moučkového cukru - dle potřeby, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce rumu, 2 Ramy Cremefine na šlehání - v lahvičce nebo jiná šlehačka, 4 dl mléka, 40 g želatiny, jahody nebo jiné ovoce. Šlehačka, ovoce a meduňka na zdobení.
Postup:
Vejce šleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a pak při nejnižších obrátkách šlehače střídavě přidáváme mléko, olej a prosátou mouku s práškem do pečiva. Upečeme na hlubokém plechu 40 x 30 cm, použijeme papír na pečení. Po vychladnutí papír odstraníme a plát vložíme zpět.
Na nepečenou vrstvu si želatinu necháme chvíli nabobtnat v mléce, pak za stálého prošlehávání a míchání ohřejeme zhruba na 55°C až se želatina rozpustí., používám malou metličku a necháme trochu zchladnout. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C. Rozšleháme jogurt s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem a mlékem s rozpuštěnou želatinou. Nakonec jemně vmícháme 2 ušlehané smetany. Jak hmota začíná mírně tuhnout, tak přidáme jahody a rozetřeme na plát upečeného těsta. Necháme pořádně ztuhnout, krájíme řezy a zdobíme šlehačkou, ovocem a meduňkou. Toto množství je úplně po okraj plechu.
Jako základ můžeme místo pečení piškotového plátu použít koupenou ovocnou piškotovou roládu, nakrájenou na řezy. Na celý plech budeme potřebovat minimálně 2 ks.
Recept je z Receptáře Dr.Oetker, jen jsem si upravila jogurtovou hmotu.