Ovocný koláč z lineckého těsta
Suroviny na 2 koláče nebo 2 záviny:
350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g Hery nebo jiného tuku, 2 vejce, 3/4 prášku do pečiva, 1 - 2 lžíce mléka - podle potřeby.
Náplň: Dočtete se v postupu.
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, necháme chvíli v chladu a rozdělíme na dva díly. Na záviny vyválíme těsto na obdélníky, pod pruhem jablek posypeme opraženou strouhankou, nebo mletými piškoty, dá se použít i perník. Jablka smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy, dáme na pruh strouhanky a těsto přes náplň z obou stran přehneme. Místo jablek se dá použít i tvaroh, kdy smícháme 3 kostky tvarohu se 3 vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pod tvaroh strouhanku nedáváme.
Místo závinů můžeme udělat dva koláče, nebo dát těsto na velký plech. Na 2 třešňové koláče potřebujeme 1 kg vypeckovaných třešní, přidáme 4 - 5 lžic Maizeny, cukr, skořicový cukr, trochu strouhaných ořechů nebo mandlí. Můžeme použít taky aroma, např. punčové. Vše smícháme a rozprostřeme na těsto, které jsme posypali např. strouhanými piškoty, strouhankoou nebo perníkem. Těsto musí být vytaženo i na boky formy. Ovoce přikryjeme dalším dílem těsta, uděláme otvory, nebo zářezy aby mohla unikat pára, potřeme mlékem, nebo žloutkem a upečeme. Forma se nemusí vymazávat, mám skleněnou Simax, nebo použijeme papír na pečení.
Toto těsto dělám už léta, moc dobře se s ním pracuje, je z nějakého časopisu a třešňový koláč jsem viděla v Knihovničce receptů, tak jsem ho zkusila. Jinak doporučuji nechat pár hodin odležet, Koláče nebo záviny hezky změknou a provlhnou. Mně osobně víc chutnají až druhý den.