Rychlá buchta s tvarohem a povidly
Počet porcí: 12 - 14 ks (dle velikosti)
Měří se 1/4 lt hrníčkem (250 ml)
Suroviny na těsto:
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce
Suroviny na tvarohovou hmotu:
500 g tvarohu ve vaničce (může být i v kostce), 1 hrnek moučnového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink ( prášek, nic se nevaří), trochu citronové kůry nebo citr.aroma Dr. Oetker - možno vynechat, 2 vejce, 1 hrnek vlažného mléka (místo části mléka se může přidat tuzemák - asi 5 cl :-)
na hromádky do tvarohu zhruba 150 g povidel
Postup:
Těsto:
Smícháme všechny ingredience dohromady. Buď ručně metličkou nebo raději elektrickým šlehačem. Dlouho zbytečně nešleháme, jen do té doby, kdy se vše spojí. Pokud se zdá těsto více husté, přidá se ještě malinko mléka.
Tvarohová hmota:
Na tvarohovou vrstvu rovněž smícháme vše dohromady. Osvědčil se mi postup, kdy nejprve ušlehám tvaroh, cukr, vejce, pudinkový prášek, kůru a pak postupně přidávám mléko. Nevznikají tak hrudky z tvarohu a ten se lépe rozšlehá. Používám ruční elektrický šlehač s metličkami. Tvarohová hmota je dosti řídká, ale jelikož je tam pudinkový prášek, tak po upečení a vychladnutí hezky ztuhne.
Dohotovení:
Hluboký plech s okraji o velikosti cca 40 x 30 cm vyložíme papírem na pečení. Na plech rozetřeme zhruba 2/3 těsta, bude to celkem slabá vrstva. Na těsto vylijeme tvarohovou hmotu a pokladme hromádkami povidel. Ze zbytku těsta se pokusíme udělat na tvaroh mřížku. Dělám i tak, že dám na plech všechno těsto, na to tvaroh a povidla. Dáme péct do středně předehřáté trouby. Mám plynovou troubu, tak stupně přesně nenapíšu, ale zhruba na teplotu 160 - 165°c odhadem 35- 40 minut. Po upečení se nechá buchta důkladně vychladnout a ztuhnout.
Obměna:
Do těsta se přidá 1 vrchovatá lžíce kakaa. Další postup je stejný, ale nedávám
už povidla.
Komentáře
Přehled komentářů
Jéééé, ta musí být dobroučkááá...tu MUSÍM VYZKOUŠET, UŽ SE TEŠÍÍÍÍÍÍM... :-)
díky za recept
(iva14, 15. 3. 2016 17:14)Maruško, výborný recept, díky. Buchtička se vydařila - je velice chutná. Opravdu rychle připraví i začátečník. Máš moc hezké stránky, praktické recepty a jako vždy především spolehlivé. Mohu všem doporučit :-)
Re: díky za recept
(Merylas, 21. 3. 2016 7:28)Ivi, moc děkuji za pochvalu. Recept koluje po internetu už nějakou dobu, buchta je opravdu nenáročná, rychle připravená a chutná. Jsem ráda, že Tě recept nezklamal. :-)
Mňam, mňam...
(naty, 17. 6. 2017 16:09)