Šťavnaté jablečné řezy
Suroviny:
Na těsto:
400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g 100% tuku např. Omega, 1 vejce, 1 lžíce octa,, 11 lžic studené vody, zhruba 3 lžíce mouky na podsypání válu.
Na náplň:
1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek, 3 vanilkové pudinky, 1 vanilkový cukr, zhruba 100 g cukru - dle potřeby a trochu cukru na pocukrování povrchu po upečení.
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhaný tuk, vodu, ocet a vejce. Zpracujeme těsto, nejdříve v míse a pak na mírně moukou podsypaném vále. Těsto rozdělíme na dva díly, zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl rozvalíme a dáme do hlubokého plechu s okraji, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto vytáhneme i trochu do stran - do výšky, to je velmi důležité. Uděláme prostě takovou vanu, kde přijde náplň.
Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a dosladíme dle potřeby. Jablkovou náplň rozprostřeme na těsto a přikryjeme druhým, menším rozváleným dílem těsta. Kolem obvodu - na krajích přimáčkneme, na několika místech koláč propíchneme špejlí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 45 -50 minut. Po upečení necháme důkladně vychladnout, povrch pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Poznámka:
Tuk jsem nechala po nastrouhaní trochu změknout při pokojové teplotě.
Pudink můžeme použít i s jinou příchutí, např. ananasový, banánový, kokosový. Taky můžeme do jablek přidat např. rozinky, ořechy, trochu skořice.