Tvarohový koláč s broskvemi
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, citronová kůra, 140 g másla nebo hery, 1 vejce
Náplň:
500 g tvarohu ve vaničce nebo kostce, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle potřeby - zhruba 50 -70 g, 1 vanilkový pudink - prášek, citronová kůra, 3 lžíce rumu, 2 vejce, velký broskvový kompot - 820 g (budeme potřebovat i nálev)
Postup:
Na těsto si smícháme mouku, cukr, kůru, prášek do pečiva, přidáme na větší kousky nakrájený tuk, vejce a rychle zpracujeme v těsto. Zpracování nakonec dokončíme na mírně podsypaném vále, z těsta vypracujeme kratší váleček, ten dáme na pečící papír o velikosti plechu, počítáme i se zvýšenými okraji. Pracovní desku stolu pod papírem mírně navlhčíme, papír nám nebude klouzat. Těsto vyvalíme přes celý papír a pak lehce přeneseme na hluboký plech s okraji, kde už malým válečkem těsto případně doupravíme a taky nezapomeneme na mírně zvýšené okraje.
Na náplň si scedíme broskve z kompotu a kompotovou šťávu odměříme, potřebujeme 250 ml. Rozšleháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, kůrou a vejci, přidáváme šťávu z kompotu a rum. Vše najednou taky můžeme rozmixovat tyčovým mixérem. Na připravené těsto rozložíme na kousky nakrájené broskve, zalijeme tekutou tvarohovou směsí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Moučník před podáváním necháme ztuhnout, nejraději v chladničce a do druhého dne. Není to ale podmínkou. Můžeme použít jakýkoliv kompot, pokud použijeme čerstvé ovoce, tak do tvarohové náplně dáme místo kompotové šťávy mléko a zvýšíme množství cukru.
Komentáře
Přehled komentářů
Upekla jsem buchtu na svůj svátek - celý plech - a v poledne nebyl ani kousek. Jednoduchá rychlá, vynikající. A ještě musím obstarat ostatním recept
Re: dobrota
(Merylas, 30. 5. 2019 8:36)Děkuji moc. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-)
Naprosto super
(Martina, 25. 1. 2018 14:29)Dnes jsem upekla, jen jsem tam dala dva pudinky a naprosto úžasný, dokonalý a už ho péct stále, pekla jsem půl hodiny na 170 v elektrické troubě a těsto jsem dala na 10 minut předpéct, doporučuji, fakt luxus a moc děkuji za tento recept :-)
Mňam
(Jana Jemelkova , 29. 6. 2016 16:31)Koláč jsem upekla, akorad ze jsem jej udělala malinami...ale musím dát za 1* ..Ke výborný...
Mnam
(Jana, 17. 1. 2016 10:05)Kolac je vyborny,zvyknem ho robit v tortovej forme a pridavam aj cernice :)
Výborný!!!
(Petra, 24. 8. 2015 20:37)Úžasný recept, jeden z nejlepších koláčů, co jsem pekla! Vyšel mi luxusně i z remosky, jenom jsem dala těsto předpéct asi 10 minut a pak doplnila náplň... Doporučuji :)
Peceni
(Jana, 20. 6. 2015 20:36)Kdyby bylo na strance hodnoceni receptu, dala bych jednicku podtrzenou! Mnam!
Re: Peceni
(Merylas, 21. 6. 2015 21:12)Paní Jano, moc děkuji za pochvalu. Těší mě, že Vám moučník chutná a že recept nezklamal.Marie
Peceni
(Jana, 20. 6. 2015 20:35)Kdyby bylo na strance hodnoceni receptu, dala bych jednicku podtrzenou! Mnam!
Re: pečení
(Merylas, 21. 3. 2015 15:35)Mám plynovou troubu, tak teplotu a čas pečení jen odhaduji. Ale doporučím teplotu cca 165 - 170°C a dobu 30 - 40 minut.Ale je to jen orientační,děkuji za pochopení.
dobrota
(Lenka, 21. 2. 2019 15:44)