Jablečný kynutý koláč s makovou drobenkou - bez vajec
Na těsto:
500 g hladké mouky, špetka soli, 100 g moučkového nebo krupicového cukru, 80 g hery nebo jiného tuku, 30 g čerstvého droždí, zhruba 260 - 270 ml mléka - dle potřeby
Na náplň:
800 - 1000 g na kousky nakrájených jablek- já měla hrubě nastrouhané, 1 - 2 lžíce cukru nebo dle potřeby, trošku mleté skořice, rozinky
Na drobenku:
100 g hladké mouky, 80 g mletého máku, 80 g moučkového cukru, 120 g hery nebo jiného tuku
Postup
Do mísy dáme mouku se solí, přidáme hodně povolený nebo rozpuštěný a zchladlý tuk, cukr, vlažné mléko, rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme, až vzejde. Nebo si můžeme udělat klasický kvásek, kdy z odměřeného množství mléka odebereme asi 100 ml, přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít a přidáme k ostatnímu. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
Pak těsto rozválíme na plát a dáme na velký plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólii. Pokud nemáme, plech vymažeme olejem. (Můžeme nechat těsto chvíli kynout) Na těsto rozprostřeme jablka, podle potřeby pocukrujeme, poprášíme skořicí a přidáme rozinky. Na jablka rozdrobíme drobenku, kterou připravíme tak, že smícháme mouku s mletým mákem, cukrem a přidáme ne moc tuhý tuk. Vše promneme.
Koláč necháme vykynout a vložíme péct do předehřáté trouby.
Těsto na tento koláč je obyčejnější a je bez vajec, třeba to někdo využije. Může se ještě přidat trošku citrónové kůry. Potřebovala jsem spotřebovat mák, na mletí používám tříštivý kávomlýnek. Jablka spíš doporučuji nakrájet na dílky a poklást na těsto.