Kynutá bábovka s perníkovou náplní
Suroviny:
Na těsto:
350 polohrubé mouky, 40 g moučkového cukru, špetka soli, trochu nastrouhané citronové kůry, 1,25 dl vlažného mléka, 50 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, např.Hera, 1 vejce, 25 g čerstvého droždí, trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy nebo jiný tuk.
Na náplň:
200 - 250 rumových perníčků, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry(neměla jsem), 100 g másla nebo Hery - rozpuštěné a vlahé.
Postup:
ako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím si nastrouháme nebo el.sekáčkem potravin nasekáme najemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí a pomerančovou kůrou. 100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem. Stočíme do závinu, vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme - mírně přitlačíme ke dnu. Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180°C. Po zapečení volněji dopečemě asi celkem 40 - 45 minut. Já mám troubu plynovou,tak teplotu jen odhaduji. Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí.
Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.
Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky.
Já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou. Kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta.
Poznámka:
Zdroj receptu: Žena & kuchyně, recept je od paní Marie Svobodové ze Zdounek.