Kynutá bábovka
Suroviny:
260 ml vlažného mléka, 1 lžíce rumu, citrónová kůra nebo trochu aroma Dr. Oetker, 2 žloutky, 120 g povolené Hery nebo jiného tuku, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 25 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného, 100 g směsi sekaných oříšků, rozinek a kandovaného ovoce, trochu tuku na vymazání formy a hrubé mouky na vysypání.
Postup:
Těsto vypracujeme buď v domácí pekárně nebo klasicky - do části z už odměřeného mléka přidáme trochu cukru, mouky , rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme a necháme kvásek vykynout. Pak ho přidáme k mouce smíchané se špetkou soli, přidáme cukry, citrónovou kůru, povolený tuk a zbytek vlažného mléka s rozšlehanými žloutky a rumem. Pokud použijeme sušené droždí, tak z toho kvásek neděláme, smícháme ho s moukou a přidáme vše ostatní.
Vypracujeme kynuté těsto, nakonec přidáme směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce. Těsto je spíš řidší, mouku ale už nepřidáváme. Ihned po vypracování dáme do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout - záleží na okolní teplotě. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 - 45 minut.