Kynuté sladké košíčky na ovocné saláty
Počet kusů: Zhruba 15, pečeno shora na silikovových muffinkových formičkách.
Suroviny:
380 g hladké mouky, 20 g sójové mouky - nebo dáme jen 400 g hladké, špetka soli, 40 - 50 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, trochu citronové kůry nebo pár kapek citronového aroma od Dr.Oetkera, 18 g čerstvého droždí, 60 g rozpuštěné vlahé hery nebo jiného tuku, zhruba 210 - 220 ml vlažného mléka - dle potřeby.
Na naplnění čerstvé ovoce, máta nebo meduňka, bílý jogurt ochucený troškou skořicového cukru a doslazený moučkovým cukrem, mandlové nudličky nebo lupínky opražené s krupicovým cukrem do zlatavé barvy.
Postup:
Do malé části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, vlažné mléko, kvásek a zaděláme těsto, necháme vykynout. Já zadělávám v domácí pekárně.
Po vykynutí těsto propracujeme do dvou až tří bochánků, chvilku necháme a rozválíme na tenší placky. Vykrajujeme kolečka - použila jsem menší pokličku :-) a dáváme je shora na obrácené silikonové muffinkové formičky, těsto je musí zcela pokrýt - viz foto. Formičky nemusíme potírat tukem, těsto rukama na formičky přitiskneme - přimáčkneme. Dáme na plech, pořád dnem vzhůru, necháme trochu vykynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme hruba asi 10 - 15 minut. Pak formičky odstraníme a košíčky necháme na mřížce vychladnout.
Pokud nemáme silikonové formičky, můžeme využít i např. nějaké menší misky se širším dnem, které vydrží vyšší teplotu, musíme je ale potřít olejem, aby se těsto nepřilepilo.
Do studených košíčků vložíme nakrájené čerstvé ovoce, přelijeme ochuceným jogurtem - můžeme koupit už ochucený, např vanilkový. Povrch posypeme s cukrem opraženými mandlovými lupínky nebo nudličkami a dozdobíme meduňkou nebo mátou.
Můžeme použít i jiné osvědčené těsto, já dělala bez vajec. Tyto košíčky se hodí např. na letní párty nebo pro děti. Jde v nich podávat i zmrzlina.