Savarin - věnec s ovocem
Suroviny:
Těsto na věnec:
35 g moučkového cukru, 3 vejce, 90 g másla nebo jiného tuku - měla jsem Heru, 21 g čerstvého droždí - 1/2 kostky, 150 ml vlažného mléka, 300 g polohrubé mouky, špetka jemné soli, 1/2 lžíce oleje na vymazání formy.
Sirup na napuštění:
90 ml vody, 60 g cukru krupice, 70 - 90 ml tuzemáku nebo nějaké pálenky.
Na přetření povrchu:
zhruba 60 g meruňkového džemu nebo marmelády, 50 ml vody.
Na ozdobu:
500 g čerstvého ovoce - jahody, třešně apd., meduňka nebo máta.
Postup:
Z odměřeného množství mléka trochu odlijeme, přidáme 2 špetky cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a postupně po jednom zašlehaváme celá vejce.(Příště bych ale asi spíš našlehala vajíčka s cukrem a tuk přidala rozpuštěný a zchladlý). K máslovému základu přidáme kvásek, mouku se špetkou soli a těsto dobře vymícháme. Vylijeme ho a rozetřeme do hladké věncové formy vymazané olejem. Po vykynutí vložíme do středně vyhřáté trouby a při 170°C upečeme. Délka pečení je zhruba 30 minut.
V době pečení si připravíme sirup na napuštění. Svaříme si vodu s cukrem, vaříme tak dlouho, až se nám dělá pěna - větší bubliny jinak řečeno hrubší perličky. Odstavíme a přidáme rum.
Věnec po upečení vyklopíme na větší talíř a ještě na horký nanášíme štětcem nebo silikonovou mašlovačkou cukrový sirup s rumem. Pokud trochu steče na talíř, tak se zase vsákne do moučníku spodem. Po vsáknutí ještě povrch věnce přetřeme rozvarem - džem rozvaříme do hladké hmoty s troškou vody. Věnec necháme vychladnout a pak střed naplníme ovocem
Poznámka:
Zdroj: Knihovnička recepty.
Měla jsem méně ovoce, mělo by ho být více.