Sladké kynuté bochánky nebo večky s perníkovým kořením
Počet porcí: 12 bochánků nebo 2 večky
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 2 špetky soli, 80 g cukru - krupice nebo moučka, 1 plnější lžíce perníkové koření - bez kypřícího prášku, 80 g rozpuštěné a prochladlé Hery nebo jiného tuku, 1 vejce, 30 g čerstvého droždí, 200 ml vlažného mléka, 20 g i více kandované kůry citrusových plodů. Možno přidat i rozinky, sekané mandle apd.
Postup:
Z části vlažného mléka, trošky cukru a lžíce mouky + droždí uděláme kvásek. Po vykynutí přidáme k mouce smíchané se solí, kořením a cukrem. Ve zbytku mléka rozšleháme vejce a taky přidáme. Ze všech ingrediencí zpracujeme těsto. Kandovanou kůru přidáme až nakonec do vypracovaného těsta. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak rozdělíme na 2 díly a buď vytvoříme dvě večky nebo 12 bochánků. Dáme na plech a necháme ještě znovu vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme..
Před pečením jsem ničím nepotírala, jde pomašlovat rozšlehaným vajíčkem a posypat sekanými mandlemi. Hezky vypadají plátky, ale rády se pak připalují.