Sladké kynuté bochánky
Suroviny:
400 g polohrubé mouky, špetka soli, 80 g krupicového cukru, 110 g majonézy, 1 žloutek, zhruba 160 - 170 ml vlažného mléka - podle potřeby, 20 g čerstvého droždí, 60 g kandované citrusové kůry, 50 g rozinek, 3 lžíce rumu, 40 g sekaných mandlí + 1 vejce na potření bochánků a zhruba 30 g mandlových lupínků na posypání.
Postup:
Kandovanou kůru a rozinky smícháme, pokapeme rumem a necháme nabobtnat. Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Mouku prosijeme se solí, přidáme zbytek cukru a vlažného mléka, žloutek, majonézu, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Pak do do něj vpracujeme sekané mandle, nabobtnalé rozinky a kůru. Necháme v teple kynout zhruba hodinu. Pak těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme z nich malé bochánky. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu vykynout. Pak opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut do zlatova při teplotě 180°C. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduju, já pekla asi 18 minut.
Zdroj receptu: Časopis Pestrý svět.