Univerzální kynuté těsto na buchty, záviny a ovocné koláče - i bez vajec
Suroviny:
I. - těsto se žloutky
800 g polohrubé mouky, 1/3 malé zarovnané lžičky soli, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 120 g Hery nebo jiného tuku, 2 žloutky z větších vajec, 360 - 370 ml mléka - podle potřeby, 1 kostka čsrstvého droždí tj. 42 g
II. - těsto bez žloutků
770 g hladké mouky, 30 g sójové mouky, 2 špetky soli, 120 g hery nebo jiného tuku, 80 g - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 1 kostka čerstvého droždí tj. 42 g, zhruba 430 ml vlažného mléka.
Postup:
Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, necháme vykynout. Já zadělávám v domácí pekárně. Pak z těsta můžeme dělat záviny s libovolnou náplní, makovou, ořechovou apd. Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky. Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením. Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu. Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě a máme pak bábovku. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku. Naposledy jsem dělala želvy.