Valašské frgály
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, trošku soli, citronová kůra, zhruba 1,2 - 1,5 dl mléka - podle potřeby, 30 g čerstvého droždí
Různé náplně - tvarohová, povidlová, maková, zelná, hrušková, jablečná
Drobenka
Trochu rozpuštěného másla s rumem na pokapání frgálů po upečení
Postup:
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu a zpracujeme ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na zhruba 5 dílů, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout. Pak dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.
Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.
Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80 - 100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme.
Povidlová náplň - hustější povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, tak se dají zahustit strouhaným perníkem.
Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a bydyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň.
Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5 - 3 dl mléka, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti.
Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu
Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo.
Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašké recepty a nemám ji vyzkoušenou.
Drobenka - 250 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, možno i malinko rumu
Poznámka:
Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují.