Zvířátka z kynutého těsta
Suroviny:
450 g hladké mouky, 1 sušené droždí Dr.Oetker - dala jsem 30 g čerstvého, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 60 g vlahého rozpuštěného másla nebo jiného tuku, 1 vejce, citronová kůra, 250 ml vlažného mléka.
Na potření povrchu 1 rozšlehané vejce, rozinky a práškový cukr.
Postup:
Ze všech přísad zaděláme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme kynout. Pokud použijeme sušené droždí, tak to smícháme s moukou a zpracujeme těsto,pokud čerstvé, tak si nejprve uděláme kvásek a po vykynutí přidáme k ostatnímu. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a nakrajíme na 10 stejných kousků. Přibližně 1/3 těsta z každého kousku odkrojíme a dáme stranou na hlavičku a ocásek a 2/3 ponecháme na tělíčko. Tvarování: Kousky těsta vytvarujeme do válečků o délce 10 - 12 cm, které na konci zašpičatíme. Z každé strany válečku těsto nastřihneme, aby vznikly 4 nožičky. Klademe na plech vyložený papírem na pečení, pomažeme vajíčkem a nožičky ještě trochu povytáhneme. Zajíčky dávame dál od sebe, použijeme 2 plechy. Z těsta pro hlavičku a ocásek odebereme polovinu, uděláme kuličku a položíme ji jako ocásek na tělíčko. Druhou polovinu vytvarujeme do tvaru kapky, na špičatém konci nastřihneme a vzniknou nám ouška, položíme na tělíčko jako hlavičku. Hlavičku i ocásek lehce potřeme vejcem a rozinky dáme jako oči. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pečeme v předehřáté troubě. Elektrická na 190°C, horkovzdušná na 170°C, plynová stupeň 2 - 3. Doba pečení 20 minut.
Recept je z Receptáře Dr.Oetker Pečeme dětem.