Záviny z domácího listového těsta
Dva podobné recepty na těsto:
Suroviny:
400 g hladké mouky, 250 g 100% tuku např. Omega, 1 vejce, 12 lžic vody, 2 lžíce octa.
Pak budeme potřebovat na posypání těsta buď opraženou strouhanku, nebo strouhané perníčky, nebo mletý mák - dle volby, jablka, cukr, mletou skořici, rozinky, vlašské ořechy. Nebo jen tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce, rozinky.
Jiný, ale podobný recept na těsto:
300 g hladké mouky, 250 g 100% tuku např. Omega, 1 žloutek, 2 dl vody s trochou octa. Postup přípravy je stejný, vše rychle zpracujeme, moc nehněteme, aby těsto lístkovalo.
Postup:
Ztuhlý tuk z chladničky na větším slzičkovém struhadle nastrouháme do prosáté mouky, přidáme vše ostatní a opravdu rychle zpracujeme těsto, které dáme zabalené v mikroténu na pár hodin do chladničky, nebo i do druhého dne. Pak rozdělíme na 3 díly, vyvalíme obdélník, posypeme po celé ploše buď s troškou másla osmahnutou strouhankou, nebo strouhanými perníčky - měla jsem s cukrovou polevou, nebo mletým mákem. Na tento základ rozprostřeme nastrouhané jablka, poprášíme cukrem, skořicí, dáme namočené rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Můžeme pokapat vlahým máslem, a i pak při svinování potírat, já to nedělala. Svineme do závinu, konce přimáčkneme, nebo podložíme a vložíme na plech. Můžeme použít i tvarohovou nádivku, kdy tvaroh v kostce smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, citr. kůrou, rozinkami a pokud potřebujeme trochu zahustit, tak buď troškou dětské krupičky, nebo pudinkem bez vaření - vanilkovým Créme Olé. Pudink je lepší, při prošlehání tvaroh ihned ztuhne.Taktéž pak svineme do závinu. Povrch jsem ničím nepotírala, ale můžeme např. vejcem a případně posypat mandlovými nudličkami. Vložíme do více vyhřáté trouby a po prudším zapečení už trochu volněji dopečeme.. S těstem se moc dobře pracuje. Po vychladnutí pocukrujeme cukrem s vanilkou.
Zdroj: Lidové recepty
Mám vyzkoušené oba recepty, ten v pořadí druhý více lístkoval, s tím prvním se mi zase o něco málo lépe pracovalo :-))