Frappé
Suroviny na 1 porci:
1 plnější až vrchovatá lžička instantní kávy - Nescafé, stejné množství cukru krupice - nebo méně, dá se vynechat a použít náhradní sladidlo, studená voda, ledové kostky, vychlazené mléko.
K přípravě budeme potřebovat buď frapovač nebo šejkr, který se dá nahradit sklenicí nebo jinou nádobou s dobře těsnícím víčkem. Do vyšší, užší sklenice o obsahu 3 - 4 dl dáme kávu, cukr, přilijeme malé množství studené vody - zhruba 2 cl a frapovačem šleháme do husté pěny - vytahujeme ode dna směrem vzhůru, nebo třeseme v šejkru. Pak do sklenice přidáme ledové kostky, studené mléko a vodu, vše v libovolném množství a poměru dle své chuti. Podáváme s brčkem o trochu větším průměru, je běžně k dostání.
Důležité je dát jen malé množství studené vody, aby se nám udělala hustá pěna. Můžeme taktéž vynechat cukr a místo ledových kostek dát trochu vanilkové zmrzliny nebo nanukového dortu.