Drožďová polévka s pórkem
Počet porcí: 4
Suroviny:
1 kostka droždí - 42 g, 1 menší pórek - přiměřeně :-)), 2 středně velké brambory, 1 malá cibule, olej, (máslo, Rama) dle potřeby, 40 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, vývar - nebo voda a možno i dochutit polévkovým kořením nebo kouskem masoxu, zhruba 1/2 dl sladké smetany nebo 1 dl mléka
Postup:
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na trošce tuku, rozdrobíme droždí a za stálého míchání osmahneme, až se droždí rozpustí, voní a má zlatavou barvu. Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory, necháme vařit. Mezitím si připravíme z tuku a mouky světlou jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme zvolna provařit. Nakonec zjemníme smetanou.