Fazolová polévka
Počet porcí: zhruba 5
Suroviny:
200 g tmavých nebo jiných barevných fazolí, sůl, zhruba 4 lžíce hladké mouky, 1/2 lt mléka, 1 dl sladké smetany i více, možno mírně dokyselit octem - u nás si každý okyselí svoji porci přímo na talíři
Poměry jsou jen zhruba, každý si vše přidá podle svých zvyklostí.
Postup:
Fazole si uvaříme v osolené vodě, ale nerozvaříme. Můžeme si je na několik hodin předem namočit. V části mléka rozkvedláme mouku, polévku zahustíme, přidáme podle potřeby zbytek mléka, polévka má být spíše trochu hustější. Necháme zvolna dobře provařit, hlídáme, občas promícháme, ke konci přidáme sladkou smetanu a ještě necháme chvilku provařit. Přímo do každého talíře ještě můžeme přidat vařenou bramboru.