Květáková polévka
Suroviny:
1/2 menšího květáku, 2 dl mléka, 1 dl sladké smetany, Rama v kelímku nebo máslo - 3 lžíce,2 lžíce hladké mouky, kousek masoxu - možno vynechat, sůl, dle potřeby, opražená 1 houska
Postup:
Květák rozebereme na menší růžičky, zalijeme vodou - 1 lt, přidáme sůl, kousek masoxu a povaříme. Z Ramy nebo másla a hladké mouky si uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme a polévku zahustíme. Necháme zvolna provařit a před dokončením přidáme smetanu. Těsně před podáváním se přidá na talíř do polévky opražená houska a zelená petrželka
Poznámka:
Poměry ingrediencí si každý upraví podle své chuti, jestli mléka a smetany méně, nebo více, není třeba vše přesně dodržet.