Polévka z červené řepy a kořenové zeleniny se sýrovými toustíky
Počet porcí: zhruba 5 - 6
Suroviny:
250 -300 g červené řepy - 1 větší kus, 100 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel, 1 brambora - 100 g, 2 lt hovězího vývaru - možno i z kostky, sůl, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, pepř, zhruba 2 - 3 lžíce octa a 1,5 lžíce cukru - dle potřeby a chuti, 1 vejce, 5 - 6 ks toustového chleba + zhruba 50 - 60 g tvrdého sýra
Postup:
Očistěnou řepu a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme hovězí vývar, sůl - podle toho, jak máme slaný vývar, koření, ocet, cukr a necháme pomalu vařit. Skoro ke konci přípravy přidáme jemně nastrouhanou syrovou bramboru a ještě chvíli povaříme. Před odstavením necháme srazit za stálého míchání rozšlehané vejce, necháme jen projít varem a ještě dochutíme podle potřeby solí, pepřem, octem a cukrem. Místo zavaření rozšlehaného vajíčka přímo v polévce si můžeme připravit na každou porci ztracené vejce. Podáváme se sýrovými toustíky - plátky toustového chleba rozkrojíme na 4 díly, posypeme jemně nastrouhaným sýrem a zapečeme pod grilem, v troubě nebo remosce. Do polévky na talíři můžeme přidat kopeček zakysané smetany.