Studená kefírová polévka s červenou řepou
Počet porcí: 3
Ingredience:
1/2 lt vychlazeného kefírového mléka, zhruba 1/2 menší sklenice nakládané červené řepy, sůl, půlka salátové okurky, lahůdková cibulka, 3 vařená vejce nebo ztracená, zhruba 2-3 ks vařených brambor - dle velikosti, zakysaná smetana - stačí 3 vrchovaté lžičky, čerstvý kopr
Postup:
Do kefírového mléka zamícháme červenou řepu i s nálevem a dále přidáme na malé kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou okurku i se slupkou, mladou cibulku dle vlastní chuti, brambory nakrájené na kostky, dle potřeby dosolíme a vše smícháme. Můžeme nechat ještě chvíli vychladit.
Já jsem připravovala vejce ztracená - do většího množství vody přidáme sůl a ocet a když nám vaří, tak opatrně nízko nad hladinou vklepneme jedno vejce po druhém. Snažíme se, aby se bílek obalil kolem žloutku, voda nám musí pořád vařit. Vaříme zhruba 4 minuty a vyjmeme.Můžeme si taky vejce jen uvařit, mohly by stačit i 2 ks.
Na talíř dáme polévku, doprostřed vejce, vedle kopeček zakysané smetany. Okolo posypeme čerstvým koprem.
Poznámka:
Zdroj receptu: Blesk - recept zaslala paní Laima Mitiene, je poupravený.
Polévka pochází z Litvy. Autorka píše, že ji v Litvě považují za svůj boršč a říkají ji šaltibarščiai, je totiž studená. Vyslovit to ale neumím :-)) Já jsem dala brambory přímo do polévky - nakrájené na kostky, ale měly by to být malinké brambůrky a podávat je spíše zvlášť.