Česnekové smotky z vepřového masa na bramborách a zelí v PH
Suroviny:
350 g vepřové kýty, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín, zhruba 15 - 20 g česneku - dle chuti, 450 - 500 g brambor, 300 g hlávkového zelí, 100 - 150 ml vývaru
Postup:
Vepřovou kýtu nakrájíme na malé a tenké plátky, asi 4 -5 ks na porci. Plátky rozklepeme na šířku, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, svineme do malých roládek a znovu paličkou sklepneme na plocho.
Do nádoby pomalého hrnce vložíme brambory nakrájené na větší kostky, nakrájené zelí, přiměřeně osolíme, můžeme přidat i malinko pepře a kmínu. Zalijeme vývarem a nahoru naskládáme maso, posypeme malinko kmínem.
Vaříme zhruba 2,5 - 3 hodiny na druhý stupeň
Poznámka:
Jídlo je připravené dietně, jinak se může přidat slanina, třeba i zabalit do plátku masa. Taktéž se může místo kýty použít libovější bůček nebo krkovička. Brambory se zelím se pak po uvaření můžou i dochutit na sladkokyselo.