Vepřové maso s mrkví a rajčatovým protlakem v PH
Počet porcí: 4
Doba vaření 3,5 - 4 hodiny na druhý stupeň.
Suroviny:
400 - 500 g vepřového masa - měla jsem plecko, sůl, hrubě drcený pepř, 60 g cibule, 120 g rajčatového protlaku, 150 g mrkve, 1 menší bobkový list, menší kousek skořice, 2 dl vody.
Po 3 hodinách přidáme 1,5 dl horké vody, 20 g hladké mouky rozkvedlané v 1 dl vody a těsně před ukončením přípravy 1 dl sladké 12% smetany, můžeme dát trochu trošku moučkového cukru.
Postup:
Na dno PH dáme rajčatový protlak, velmi jemně nasekanou cibuli, 2 dl vody, mírně osolíme a zamícháme. Přidáme na menší hranolky nakrájenou mrkev a koření. Na tento základ dáme plátky masa, které jsme osolili a posypali hrubě drceným pepřem. PH zapneme na 2 stupeň. Asi 30 až 40 minut před předpokládaným koncem přípravy přidáme 1,5 dl horké vody a vše zahustíme 20 g mouky rozmíchané v 1 dl vody. Šťávu promícháme a necháme dále vařit. Chvíli před vypnutím PH zjemníme sladkou smetanou, ale můžeme i vynechat a dochutíme. Já jsem mírně dosladila. Můžeme použít i jiné své oblíbené koření.
Já chtěla více šťávy k těstovinám, kdo tolik nepotřebuje, tak dá méně jak mouky, tak i vody. Myslím, že by šlo zahustit i místo moukou, troškou Solamylu, ale to taky až úplně ke konci přípravy, dlouho nevařit a hned podávat. Někdo je třeba po dobu vaření mimo domov.
Místo záklechtky se může použít jíška.