Bramborové knedlíky bez vajec
Počet porcí: 2 - 2,5
Suroviny:
300 g den předem vařených brambor, 80 g hrubé mouky - podle potřeby, 20 g hrubé krupice, 20 g solamylu, sůl, mouka na vál
Postup:
Vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, solamyl, trošku soli a vše smícháme, až nám vznikne středně tuhé, vláčné a nelepivé těsto. Může se stát, že budeme potřebovat jiné množství mouky - méně nebo více, záleží na tom, jaké máme brambory. Těsto vypracujeme na podsypaném vále, rozdělíme na 10 -12 kousků z kterých vytvoříme kuličky. Ty okamžitě vložíme do vařící osolené vody, po chvilce je vařečkou opatrně uvolníme ode dna a vaříme pozvolna zhruba celkově 8 - 11 minut, podle velikosti knedlíků. Já jich měla 11 ks a vařila mírně přesně 10 minut. Pak jeden knedlík vyjmeme, rozřízneme a zkontrolujeme, jestli jsou uvařené. Pokud ano, tak vyjmeme i ostatní, po povrchu je můžeme mírně přetřít olejem.