Bramborovo-tuřínové pyré
Počet porcí: 2 - 3
Suroviny:
400 g brambor, 250 g tuřínu, sůl, 1/2 až 1 lžíce másla nebo ramy, 1 až 3 lžíce horkého mléka -dle potřeby, pažitka nebo jiné bylinky.
Postup:
Oloupaný tuřín nakrájíme na menší kousky, oloupané brambory nakrájíme na větší kusy a vše dáme vařit do osolené vody. Pak scedíme, přidáme máslo a šlehačem rozšleháme. Podle potřeby přidáme vařící mléko, bude to jen pár lžic nebo ho můžeme vynechat úplně. Místo metličkami můžeme rozmačkat např. vidličkou. Povrch posypeme pažitkou.
Poznámka:
Tuřín bude vhodný jak pro redukční dietu, tak i diabetickou. 100 g brambor má 280Kj a 15,6 g sacharidů, 100 g tuřínu má 151 Kj a 8,1g sacharidů.