Gratinovaný bramborový salát
750 g vařených brambor, 2 vařené střední mrkve a 1/4 celeru, 1 větší cibule, 1 větší sterilovaná okurka, 1 větší červená paprika, 200 g šunkového salámu vcelku - možno vynechat, 30 g másla nebo oleje, 100 g tvrdého sýra
Nálev: 2 dl nálevu připravíme svařením 150 ml vody a 50 ml octa + sůl, 1 lžíce cukru, bobkový list, celý pepř. Při přípravě nálevu dodržujeme poměr 1 díl octa a 3 díly vody.
Postup:
Vařené brambory a vše ostatní nakrájíme a smícháme s nálevem, dochutíme podle potřeby. Pekáček vymažeme tukem, použila jsem olej - nebo dáme papír na pečení, dáme směs brambor, zeleniny a salámu, posypeme strouhaným sýrem a vložíme asi na 20 minut do předehřáté trouby zapéct.
Podle výsledné chuti bych zeleninu příště zkusila nahradit zeleninovým sterilovaným salátem typu Moravanka apd. a využila bych i nálev. Polovinu salátu jsem dělala jako přílohu, tak jsem nedávala salám.