Halušky - bramborové nočky
Počet porcí: na samostatné jídlo zhruba 8 a jako příloha zhruba 12.
Suroviny:
1 kg syrových oloupaných brambor, 100 ml mléka nebo vody - pokud použijeme mléko , tak brambory tak nečernají, 2 lžičky soli + lžičku do vody na vaření, 1 vejce, zhruba 400 g polohrubé mouky + 150 g hladké mouky - dle potřeby
Postup:
Syrové brambory si jemně nastrouháme. Pokud nemáme robot, tak jde použít i elektrický sekáček potravin, brambory nakrájíme na menší kostky a do nádoby sekáčku přidáme trochu z už odměřené tekutiny. K nastrouhaným bramborám přidáme obě dvě mouky se solí, vejce, zbytek tekutiny a vše vymícháme na malinko tužší těsto. Mouku si dáme dle potřeby, gramáž se může trochu lišit podle použitých brambor, některé obsahují více vody. Větší množství vody na vaření už musíme mít připravené. Přes haluškovač - vypadá jako cedník s většími otvory, protlačujeme do vařící a mírně osolené vody nočky. Mírně a opatrně je ode dna a i od sebe oddělíme vařečkou , jak vyplavou na hladinu, tak je už musíme hlídat, aby se nerozvařily. Buď je už vytáhneme, někdy je ještě třeba minutku nebo dvě nechat při opravdu velmi mírném varu. Pokud je budeme hned podávat, tak je nemusíme proplachovat vodou, jinak já po uvaření vkládám do studené vody a cedím, nechám odkapat a mírně promíchám s troškou tuku - např. oleje. Halušky vařím postupně po částech, ne najednou.
Používám je jak na přílohy, tak i jako hlavní pokrm např. s brynzou nebo jiným sýrem, osmaženou slaninou, nebo s podušeným kysaným zelím a uzeným masem. Jak kdo má rád.