Karlovarské - žemlové knedlíky
Počet porcí: 2 - 3
Suroviny:
120 g - den až dva dny starého, ale vláčného bílého pečiva - housky, rohlíky, zhruba 150 ml mléka - dle potřeby, 40 g hrubé mouky nebo dětské krupičky, 1 vejce, sůl, petrželová nať, špetičku muškátového květu - je velmi aromatický a je možno ho vynechat
Postup: Starší ale vláčné pečivo si nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem s rozšlehaným žloutkem, promícháme. Množství mléka musíme přizpůsobit tomu, jak moc máme vláčné housky. Mají být zvlhčené, ale ne rozmočené. Po povrchu posypeme moukou s troškou soli a muškátovým květem, přidáme jemně nakrájenou petrželku, pevný sníh z jednoho bílku a vše opatrně smícháme. Na zvlhčenou pracovní desku kuchyňské linky si rozprostřeme kus fólie(neklouže pak), středem uděláme z těsta šišku a fólili přehneme z obou stran přes knedlík. Nemusíme moc pevně svinovat a utahovat , jen rukou lehce pomačkáme do pěkného tvaru. Konce buď svážeme, ale stačí je zkroutit. Vložíme do vařící vody, dobře se na vaření hodí pekáček s poklopem. Vaříme 20 minut a v polovině varu jednou otočíme. Knedlík vyjmeme a ihned fólii rozstřihneme. Knedlík můžeme po povrchu přetřít olejem, aby neokoral.Zkoušela jsem vařit i v alobalu, ale ve fólii se mi zdají lepší. Na fotu jsou dva kusy, je to z dvojnásobné dávky.