Kynuté houskové knedlíky
Suroviny:
500 g hrubé mouky, 1 lžička soli, zhruba 280 ml vlažného mléka - dle potřeby, 1 vejce, 1 menší lžička soli, 20 g čerstvého droždí, zhruba 1,5 ks dva dny starého, ale vláčného bílého pečiva -rohlík, houska
Postup:
Hrubou mouku smícháme se solí, přidáme vejce, kvásek připravený z části vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít. K mouce přidáme ještě zbytek mléka a zaděláme vláčné a nelepivé těsto. Mléko si dáme dle potřeby, pokud se nám zdá těsto řidší, přidáme trochu mouky. Nakonec už opatrně zapracujeme do těsta na kostičky nakrájené bílé pečivo. Pokud máme pečivo moc měkké, tak kostičky necháme trochu proschnout, např. v troubě nebo mikrovlnné troubě.Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, rozdělíme na dva díly, zpracujeme je do bochánku a po chvíli vyválíme šišky, které necháme pod utěrkou vykynout. Na vaření knedlíků si připravíme hodně velký obdelníkový pekáček s víkem, vody dáme větší polovinu a když nám vaří - pekáček mám na dvou hořácích, vložíme vykynuté knedlíky. Pokud jsou správně vykynuté, budou nám plavat, jinak je musíme opatrně obracečkou uvolnit ode dna. Pekáček přiklopíme a celkem vaříme mírným varem zhruba 17 - 18 minut. V polovině vaření knedlíky obrátíme. Po uvaření je okamžitě z vody vytáhneme a špejlí na několika místech propíchneme, aby vyšla pára. Na povrchu je pak můžeme potřít mírně olejem, aby neoschly. Z tohoto množství můžeme uvařit i jeden velký knedlík, který vaříme 19 - 20 minut. Pokud máme na vaření menší nádobu, tak knedlíky uvaříme po jednom. Nejprve si připravíme a necháme vykynout jeden a po nějaké době teprve druhý, jinak se může stát že nám ten druhý překyne.
Tyto knedlíky můžeme stejnou dobu taky vařit v páře. S parním hrncem nemám zkušenosti, ale vařím ve větším hrnci na úplně rozevřeném pařáčku, který je ale třeba mírně potřít olejem, někdo na pařáček dává kousek papíru na pečení. Vykynutý knedlík vložíme na pařáček, pod kterým vaří dostatečné množství vody, přikryjeme pokličkou a vaříme 17 - 18 minut. V průběhu vaření pokličku nezvedáme a při vaření v páře knedlíky neotáčíme. Po vytažení taky okamžitě propícháme špejlí, nebo velkou dvouzubou vidličkou. jestli uděláme menší knedlíky, tak je vaříme kratší dobou.