Přílohové knedlíky z grahamové mouky bez vajec
Porce: 3 - 4
Ingredience:
125 g hrubé mouky, 125 g grahamové mouky - může být i celozrnná pšeničná, 1/2 lžičky soli, 140 - 150 ml vlažného mléka - dle potřeby (nebo vody), 2 větší špetky cukru, 10 g čerstvého droždí
Postup:
Do menšího množství z už odměřeného mléka si dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho vzejít. Obě dvě mouky promícháme i se solí, přidáme zbytek mléka, kvásek a zaděláme vláčné těsto. Necháme v míse vykynout, přendáme na vál, zpracujeme do bochánku a z něho vyválíme šišku. Tu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Do většího kastrólu si dáme vodu a úplně rozevřený pařáček na knedlíky, který přetřeme olejem. Jak voda vaří, tak vložíme vykynutý knedlík, přiklopíme pokličkou a vaříme v páře 18 - 20 minut. Pak odklopíme poklici, knedlík na několika místech propícháme např. špejlí a vyjmeme. Můžeme na povrchu přetřít olejem.
Poznámka:
Celý knedlík má 3747 kJ.
Jedna porce -děleno na 4 díly má 936 kJ.