Rösti - bramborové placičky
Suroviny:
Syrové brambory, sůl a olej na smažení. Možno přidat, ale není to nutné, špetku drceného kmínu nebo i hrubě drceného pepře a trošku bramborového škrobu - solamylu.
Množství si každý odhadne dle počtu porcí.
Postup:
Oloupané syrové brambory nastrouháme na hrubší nudličky. Buď přímo speciálním struhadlem nebo na klasickém hrubém slzičkovém struhadle. Brambory osolíme, já ještě přidávám trošku solamylu - na 1 kg brambor zhruba 1 lžíci, dobře promícháme. Pak si rozehřejeme lívanečník s trochou oleje , bramborovou hmotu ještě jednou promícháme a do horkého oleje klademe hromádky nastrouhaných brambor, dobře je umačkáme přes celé dno a neděláme je moc hrubé. Necháme je pozvolna smažit, jednou otočíme. Pokud nemáme lívanečník, smažíme klasicky na pánvičce s hrubým dnem a kvalitním povrchnem. Buď menší kolečka nebo i přes celou pánev. Důležité je vždy brambory dobře umačkat, aby držely pohromadě a smažit pozvolněji.
Podáváme většinou jako přílohu k různým masovým směsím, ale chutnají i jinak.
Komentáře
Přehled komentářů
Maruš, dík za výborný recept. Už u nás zdomácněl :-)
Jana
Re: Výborné
(Merylas, 14. 7. 2013 18:26)
:-), ahoj Jani, to jsem ráda. Mám doma kuchařku švýcarské kuchyně a tam jsou i různé obměny, tohle je jen takový základ. Měla bych ji zase oprášit a mrknout do ní :-)
Měj se hezky, Marie
Výborné
(pipre, 14. 7. 2013 16:54)