Závin z listového těsta s červenou řepou - příloha k pečenému masu
Počet porcí: 3 - 4
Suroviny:
150 g listového těsta, 300 g červené řepy - 2 středně velké kusy, 20 g cibule, 1 středně velké jablko, 1 lžíce oleje, 1/2 lžíce krupicového cukru, sůl, drcený kmín, malinko pepře, ocet, vejce na potření povrchu
Postup:
Příprava náplně: Červenou řepu si oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Jablko oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky. Na větší pánvi např. woku rozehřejeme olej, přidáme cukr, za stálého míchání upražíme světlý karamel, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku osmahneme a přidáme nastrouhanou řepu. Osolíme, přidáme trochu vody, kmín, pepř, zakápneme octem a pod pokličkou dusíme zhruba 5 minut. Pak vmícháme jablka nakrájená na kostky a ještě chvíli dusíme, až do úplného odpaření tekutiny. Odstavíme a necháme vychlanout.
Listové těsto rozválíme na obdélník, středem na délku položíme pás nádivky a těsto přes ni přehneme z obou stran. Já připravila 2 menší záviny. Dáme je na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trochu více předehřáté trouby a upečeme. Teplotu trouby asi po 10 - 15 minutách - po zapečení těsta, trochu snížíme a záviny dopečeme. Stupně nepíšu, mám plynovou troubu. Pak nakrájíme na řezy.
Zdroj receptu: Kuchařka Jak šmakuje Moravskoslezsko? Recept je od paní Heleny Felbrové. Trochu jsem si ho poupravila, v původním receptu se taky nedával ocet a pepř, a místo vodou se řepa zalila 1 dl červeného vína a mohlo se ještě dochutit citrónovou šťávou.
Závin se hodí jako příloha hlavně k pečené drůbeži.
Zkusila jsem do části nádivky vmíchat trochu Solamylu, řepa držela víc pohromadě, ale nebyla tak nadýchaná a vypadala sklovitě.