Žemlový knedlík s drůbežími játry
Počet porcí: 5
Suroviny:
4 housky nebo jiné bílé pečivo - 200 g, 200 g kuřecích jater, 15 g sádla nebo oleje, 20 - 25 g cibule, sůl, mletý pepř, 3 velké stroužky česneku - i více dle chuti, majoránka, zhruba 150 ml mléka, 2 větší vejce, 40 g hrubé mouky
Postup:
Na tuku necháme zpěnit cibuli, přidáme na menší kousky nakrájená játra a chvíli za častého míchání restujeme a pak necháme trošku zchladnout. Pečivo nakrájíme na kostky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlanými žloutky, mléko si dáme dle potřeby, může ho být i trošku víc. Pečivo je lepší použít den staré ale vláčné. Pak přidáme játra, sůl, prolisovaný česnek, mletý pepř, majoránku, mouku a sníh z bílků. Vše smícháme a hmotu buď dáme do sáčku na přípravu tlačenky o menším průměru nebo na vaření použijeme fólii, jako v mém případě. Folii si rozprostřeme na zvlhčenou pracovní desku - neklouže, dáme na ni hmotu do tvaru podlouhlé šišky, pevněji smotáme a konce zakroutíme nebo svážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme podle velikosti zhruba 20 - 25 minut, jednou v průběhu varu otočíme. Pak knedlíky vyjmeme a fólii odstraníme - rozřízneme.
Recept jsem kdysi viděla v nějakém časopise - sešitku, byl od paní Brouskové, manželky známého herce. Já jsem dělala jiným postupem a recept jsem si poupravila. Myslím, že se k němu už nemusí ani dávat nic jiného, než zeleninový salát. My měli jak ten, tak i kuřecí přírodní stehenní řízky s trochou zahuštěné šťávy, maso bylo ochucené jen pepřem a česnekem.